Sake01Man kan sagtens sige sushi uden at sige saké. Men saké kan være en særdeles delikat ting at drikke til sushi.
Allerførst en sproglig ”finesse”. Vi taler om saké, men saké er egentlig en betegnelse for alkohol som sådan, mens dét, vi forstår ved saké – risvin – kaldes for Nihonshu.

 

 

 

Men i denne artikel, vil ordet saké blive benyttet.
Japanerne drikker saké i pænt store mængder. I de allerseneste år har de japanske forbrugere måtte dele lidt af deres saké med verdens andre forbrugere. Mange ikke-japanske mennesker er nemlig ved at få øjne op for, at saké kan være en meget stor smagsoplevelse. Men tendensen er ny. Igennem mange år svarede den mængde saké, der blev eksporteret på årsbasis nogenlunde til forbruget af saké i to måneder … i Tokyo!  
Saké – udseende, duft og smag
Saké har en klar eller strågul farve. Nogle saké-mærker har en meget fremtrædende duft, især daiginjo saké (se senere). Der kan være tale om frugtdufte af enhver slags, blomsterdufte, ris-lignende duft-noter. Nogle gange er duftene blide og er der kun et par sekunder, andre gange kan de være meget gennemtrængende. Andre saké har næsten ingen mærkbar duft overhovedet, men overlever på sin smag. Smagen kan være tør, let og sprød eller tung og sød. Der bør aldrig være en ubehagelig eftersmag.

Overordnet kategori: Sushi drikkevarer

nigirisushiNigiri sushi er populær sushi-type. "Nigiri" betyder knytnæve - altså er en nigiri en lille håndfuld ris.

Læs mere...

Hosomaki-rMaki sushi findes i forskellige varianter. Størrelsen kan variere. Den mest almindelige form er hosomaki.

Læs mere...

sushifutumaki_rTykkere Maki kaldes futomaki. Futomaki kan være fire centimeter i diameter eller mere.

Læs mere...

YanagiI Japan er knivsmede-håndværket en kunstart. Der findes flere forskellige typer af knive, der anvendes til at lave sushi med. Hver af knivene er udformet på en måde, der gør dem særligt egnede til en bestemt type skæring. Der er ligefrem knive, som er skabt til enkelte fiskearter.

Læs mere...

spisesushiHvis du nu har lagt en masse arbejde i at forberede sushi, eller hvis du spiser sushi på restaurant hvor kokken har lagt al sin faglige kunnen i præsentere sine gæster for sushi af høj kvalitet, er det en rigtig god ide at følge nogle få råd om, hvordan man spiser sushi

Læs mere...

Sushibog på dansk Der er ingen tvivl om, at Danmarks Sushi-BOG er Ole G. Mouritsens ”Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed ” fra 2006 ! Ole G. Mouritsen
Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
Pris: 299,00 kr.

Læs mere...

Læs om Sushi ingredienser

sushiris_rAt få lavet gode sushi ris kræver noget omhyggelighed.

Risene skal nemlig være (meget) klistrede. Ellers vil man ikke være i stand til at lave Nigiri Sushi).

Men samtidig må risene ikke blive for bløde. Man skal jo ikke lave risengrød – men sushi.

Læs mere...

nori-rNori – tang – er én af de faste ingredienser i flere slags sushi. Nori kan købes enten i rå eller ristet form. Hvis man køber det i rå form, skal det ristes inden brug. Nori er sprødt og har en salt smag. 

Læs mere...

ginger-rMan vil altid få serveret gari som tilbehør til sushi.

Gari er syltede skiver af ingefær, der er skåret meget tyndt.

Læs mere...

Søg - Wasabi og Sushi

Se.. Web-TV!