Opskifter

tempuraTempura er en traditionel japansk måde at tilberede mad på. Den laves med grønsager (fx aubergine, lotusrod, søde kartofler, squash, shii-take svamp,  og perilla), skaldyr eller fisk. Retten frituresteges i kort tid og får en sprød overflade. Det, der er friturestegt skal bevare sin friskhed. Alfa og omega er, at det tempura-stegte ikke bliver tungt og fedtet. Det gælder altså om at undgå at det det temura-stegte bliver dækket af et tykt, fedtdryppende mellag.
Her adskiller japansk tempura sig fra meget vestlig friturestegt mad (og det som mange danskere har mødt som kinesisk friturestegt mad).
 
 
 
Tempura kan spises sammen med miso-suppe og ris.
 
 
 
Stegning blev indført I det japanske køkken gennem mødet med portugiserne og hollænderne. Japanerne tog  efterhånden metoden op. Shogun Togugawa Ieyasu skulle efter sigende have været meget glad for tempura-stegt mad.

Tricket bag god tempura består af flere ting: Det, der skal steges, skal være frisk. Helt frisk. Og så er der dejen, som grøntsagerne eller skaldyr/fiske-kødet skal dyppes i inden friture-stegningen.
 
1 kop (2 dl) is vand (man kan forsøge med danskvand for at gøre dejen ”lettere”)
100 g. mel
2 tsk. bagepulver
½ kop majsstivelse
½ tsk. salt
1 æg
 
 
Bland ingredienserne sammen til en tyk dej. Man skal ikke blande alt for grundigt. Der må godt være klumper. Nu vendes grøntsagerne/skaldyr/fisk i dejen og direkte ned i den varme olie. I Japan har man traditionelt brugt sesam olie eller tefrø olie. Vi (WnS) bruger en blanding af 2 dele sesamolie og 8 dele god majsolie/jordnøddeolie. Vi bruger en tykbundet gryde (en wok er ok). Olien er tilpas varm, når man kan stikke enden af en tændstik ned i den og det da syder (selvfølgelig ikke sviovlenden). Man skal ikke putte for meget ned i olien af gangen. Steg det let gyldent og sprødt og læg det på fedtsugende papir og drys eventuelt med salt.
 
Grøntsager skal skæres tyndt, så stegetiden bliver kortest muligt.
 
Det skal også nævnes, at man kan købe færdigblandet tempura-pulver bla. hos Shop Asia alt til asiatisk madlavning
Overordnet kategori: Sushi

nigirisushiNigiri sushi er populær sushi-type. "Nigiri" betyder knytnæve - altså er en nigiri en lille håndfuld ris.

Læs mere...

Hosomaki-rMaki sushi findes i forskellige varianter. Størrelsen kan variere. Den mest almindelige form er hosomaki.

Læs mere...

sushifutumaki_rTykkere Maki kaldes futomaki. Futomaki kan være fire centimeter i diameter eller mere.

Læs mere...

YanagiI Japan er knivsmede-håndværket en kunstart. Der findes flere forskellige typer af knive, der anvendes til at lave sushi med. Hver af knivene er udformet på en måde, der gør dem særligt egnede til en bestemt type skæring. Der er ligefrem knive, som er skabt til enkelte fiskearter.

Læs mere...

spisesushiHvis du nu har lagt en masse arbejde i at forberede sushi, eller hvis du spiser sushi på restaurant hvor kokken har lagt al sin faglige kunnen i præsentere sine gæster for sushi af høj kvalitet, er det en rigtig god ide at følge nogle få råd om, hvordan man spiser sushi

Læs mere...

Sushibog på dansk Der er ingen tvivl om, at Danmarks Sushi-BOG er Ole G. Mouritsens ”Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed ” fra 2006 ! Ole G. Mouritsen
Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
Pris: 299,00 kr.

Læs mere...

Læs om Sushi ingredienser

sushiris_rAt få lavet gode sushi ris kræver noget omhyggelighed.

Risene skal nemlig være (meget) klistrede. Ellers vil man ikke være i stand til at lave Nigiri Sushi).

Men samtidig må risene ikke blive for bløde. Man skal jo ikke lave risengrød – men sushi.

Læs mere...

nori-rNori – tang – er én af de faste ingredienser i flere slags sushi. Nori kan købes enten i rå eller ristet form. Hvis man køber det i rå form, skal det ristes inden brug. Nori er sprødt og har en salt smag. 

Læs mere...

ginger-rMan vil altid få serveret gari som tilbehør til sushi.

Gari er syltede skiver af ingefær, der er skåret meget tyndt.

Læs mere...

Wasabi muligheder i Danmark

Efterspørgslen efter ”den ægte vare” er stigende overalt i verden. I Japan overstiger efterspørgslen efter frisk wasabi samt wasabi-produkter udbuddet.

Læs mere...

Hvad er ægte wasabiWasabi er en flerårig plante. Planten hører til kålfamilien Brassicaceae/Cruciferae. Slægten Wasabia består af to arter, hvoraf Wasabia japonica er kultiveret.

Læs mere...

Om wasabiDer bliver efterhånden spist massevis af sushi i Danmark. De små dekorative retter med ris, fisk, tang eller kød er støt og roligt ved at erobre en plads i danskernes madglade hjerter.

Læs mere...

Søg - Wasabi og Sushi

Se.. Web-TV!