spisesushiHvis du nu har lagt en masse arbejde i at forberede sushi, eller hvis du spiser sushi på restaurant hvor kokken har lagt al sin faglige kunnen i præsentere sine gæster for sushi af høj kvalitet, er det en rigtig god ide at følge nogle få råd om, hvordan man spiser sushi

 Ikke ”tomme cermonier”

Det handler ikke om ”tomme” cermonier – men om ting, som gør oplevelsen ved at spise sushi større. Wasabi`n`Sushi ved godt, at der findes en masse regler for, hvordan man bør spise sushi lige fra man ankommer til restauranten, til hvordan man bestiller og til man går igen.

Det hele kan dog koges ned til nogle få regler, så længe vi taler om at spise sushi i Danmark og i Vesten i det hele taget. Omvendt kan der være rigtig god grund til at overveje nogle af de forskellige ”regler” og ”sædvaner”, man støder på efterhånden: Mange af dem bunder i, at smagsoplevelsen og hygiejnen bliver bedst mulig.

Selvom spisepinde bliver stillet til rådighed og kan anvendes, kan man lige så godt spise sushi med hånden. Nigirizushi spises udelukkende med hånden. Kun chirashizushi kræver spisepinde.

Krydderier 

Sushi kan dyppes i soya sauce, før de spises. Men, det er vigtigt at det kun er topping der dyppes i saucen, og at risen ikke suger soja. Dels gør det risen alt for salt. Dels smuldrer sushien nemt mellem fingrene på dig, når risen er blevet fugtig. Det er – blandt vesterlændinge - normalt at blande noget wasabi i soja saucen. Spiser man på restaurant, vil nigirizushi ofte på forhånd være påført wasabi, og så er det en rigtig god ide at stole på, at kokken har haft en mening med at vælge den mængde wasabi, han har ment er den rigtige til pågældende nigirisushi. Han har stor erfaring med at smagssammensætte ingredienserne.

Gari, eller syltede ingefær, spises traditionelt mellem de forskellige sushi, for at ”nulstille” smagsløgene. Man kan også bruge et ingefærstykke til at ”børste” noget soja sauce over gunkanmaki .

Når man spiser sushi, er det en god ide at gå fra de mere magre fiske-arter til de federe. Hertil kommer, så vidt muligt skal spises i et stykke. Det kan være svært. Og du skal naturligvis ikke have ubehag ved at spise sushi. Så bider du sushien over i to stykker men beholder det sidste stykke i hånden til den spises. I forhold til en japansk sushi-kok er det et udtryk for respekt og høflighed at man spiser op.

Sådan bruger du soja-sauce til dine sushi. 

Nigirizushi
Hold sushi i din hånd (eller med spisepinde), vend så din hånd, så topping vender nedad. Derefter skal du blot dyppe topping i soja sauce, og spise!


Gunkanmaki
Dyp et stykke gari (syltet ingefær) i soya sauce. Derefter børster du stykket hen over topping på din gunkanmaki. Gentag et par gange, indtil topping er krydret, som du kan li det.

Overordnet kategori: Sushi Univers

nigirisushiNigiri sushi er populær sushi-type. "Nigiri" betyder knytnæve - altså er en nigiri en lille håndfuld ris.

Læs mere...

Hosomaki-rMaki sushi findes i forskellige varianter. Størrelsen kan variere. Den mest almindelige form er hosomaki.

Læs mere...

sushifutumaki_rTykkere Maki kaldes futomaki. Futomaki kan være fire centimeter i diameter eller mere.

Læs mere...

YanagiI Japan er knivsmede-håndværket en kunstart. Der findes flere forskellige typer af knive, der anvendes til at lave sushi med. Hver af knivene er udformet på en måde, der gør dem særligt egnede til en bestemt type skæring. Der er ligefrem knive, som er skabt til enkelte fiskearter.

Læs mere...

spisesushiHvis du nu har lagt en masse arbejde i at forberede sushi, eller hvis du spiser sushi på restaurant hvor kokken har lagt al sin faglige kunnen i præsentere sine gæster for sushi af høj kvalitet, er det en rigtig god ide at følge nogle få råd om, hvordan man spiser sushi

Læs mere...

Sushibog på dansk Der er ingen tvivl om, at Danmarks Sushi-BOG er Ole G. Mouritsens ”Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed ” fra 2006 ! Ole G. Mouritsen
Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
Pris: 299,00 kr.

Læs mere...

Læs om Sushi ingredienser

sushiris_rAt få lavet gode sushi ris kræver noget omhyggelighed.

Risene skal nemlig være (meget) klistrede. Ellers vil man ikke være i stand til at lave Nigiri Sushi).

Men samtidig må risene ikke blive for bløde. Man skal jo ikke lave risengrød – men sushi.

Læs mere...

nori-rNori – tang – er én af de faste ingredienser i flere slags sushi. Nori kan købes enten i rå eller ristet form. Hvis man køber det i rå form, skal det ristes inden brug. Nori er sprødt og har en salt smag. 

Læs mere...

ginger-rMan vil altid få serveret gari som tilbehør til sushi.

Gari er syltede skiver af ingefær, der er skåret meget tyndt.

Læs mere...

Søg - Wasabi og Sushi

Se.. Web-TV!