nori-rNori – tang – er én af de faste ingredienser i flere slags sushi. Nori kan købes enten i rå eller ristet form. Hvis man køber det i rå form, skal det ristes inden brug. Nori er sprødt og har en salt smag. 

I Japan anvendes mere end 600 kvadratkilometer af landets kystnære farvande til at producere nori – den tang, der anvendes til bl.a. maki og gurkan sushi.

Nori produceres af rødalger af slægten Porphyra.

I Japan har man produceret de papirtynde ark af tang i 1300 år. De tørrede eller ristede ark nævnes første gang i "Taisho Ritsuryo," Japans første lovsamling, som er fra år 701 e.Kr. Her nævnes nori som et landbrugsprodukt, der er belagt med skat.

Indtil for ca. 100 år siden  ”plukkede” man nori i havet, men på det tidspunkt begyndte nogle specialiserede landmænd at dyrke nori for at imødekomme den stigende efterspørgsel.

Produktionen foregår på den måde, at nogle net bliver ”tilsået” med alge-sporer og ænket ned i rent havvand.

Nori vokser i en dybde på omkring 25 meter. Landmændene arbejder naturligvis fra bådene.

Planterne vokser hastigt. Det tager ca. 45 dage fra sporerne er ”sået” til første høst. Der kan høstes flere gange efter én ”såning”, typisk med ti dages mellemrum.

Nori-landmændene bruger maskiner til at høste planterne. Herefter gennemgår den høstede tang en kompliceret proces, hvor tangen findeles og tørres – en proces der minder meget om papirfremstilling.

Det endelige produkt er papir-tynde, sorte, tørrede plader på ca 18 × 20 cm 7,087 × 7,874 i og 3 gram i vægt.

Nori er ikke alene lækkert. Ifølge forskerne er det også meget sundt at spise det! Nori har nemlig et højt indhold af fibre, protein, mineraler og vitaminer. Det har et højt indhold af calcium, zink og af lignaner – en gruppe af kemiske stoffer, som menes at medvirke til at reducere risikoen for kræft. Nori indeholder også jod og er fedtfattig. Nori har også et højt indhold af natrium, så er man på en diæt med lavt natriumindhold, skal man holde igen med at spise Nori. 

Nori kan man købes som færdigt produkt i supermarkeder eller webshops bla. Shop Asia alt til asiatisk madlavning.
Overordnet kategori: Sushi Ingredienser

nigirisushiNigiri sushi er populær sushi-type. "Nigiri" betyder knytnæve - altså er en nigiri en lille håndfuld ris.

Læs mere...

Hosomaki-rMaki sushi findes i forskellige varianter. Størrelsen kan variere. Den mest almindelige form er hosomaki.

Læs mere...

sushifutumaki_rTykkere Maki kaldes futomaki. Futomaki kan være fire centimeter i diameter eller mere.

Læs mere...

YanagiI Japan er knivsmede-håndværket en kunstart. Der findes flere forskellige typer af knive, der anvendes til at lave sushi med. Hver af knivene er udformet på en måde, der gør dem særligt egnede til en bestemt type skæring. Der er ligefrem knive, som er skabt til enkelte fiskearter.

Læs mere...

spisesushiHvis du nu har lagt en masse arbejde i at forberede sushi, eller hvis du spiser sushi på restaurant hvor kokken har lagt al sin faglige kunnen i præsentere sine gæster for sushi af høj kvalitet, er det en rigtig god ide at følge nogle få råd om, hvordan man spiser sushi

Læs mere...

Sushibog på dansk Der er ingen tvivl om, at Danmarks Sushi-BOG er Ole G. Mouritsens ”Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed ” fra 2006 ! Ole G. Mouritsen
Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
Pris: 299,00 kr.

Læs mere...

Læs om Sushi ingredienser

sushiris_rAt få lavet gode sushi ris kræver noget omhyggelighed.

Risene skal nemlig være (meget) klistrede. Ellers vil man ikke være i stand til at lave Nigiri Sushi).

Men samtidig må risene ikke blive for bløde. Man skal jo ikke lave risengrød – men sushi.

Læs mere...

nori-rNori – tang – er én af de faste ingredienser i flere slags sushi. Nori kan købes enten i rå eller ristet form. Hvis man køber det i rå form, skal det ristes inden brug. Nori er sprødt og har en salt smag. 

Læs mere...

ginger-rMan vil altid få serveret gari som tilbehør til sushi.

Gari er syltede skiver af ingefær, der er skåret meget tyndt.

Læs mere...

Wasabi muligheder i Danmark

Efterspørgslen efter ”den ægte vare” er stigende overalt i verden. I Japan overstiger efterspørgslen efter frisk wasabi samt wasabi-produkter udbuddet.

Læs mere...

Hvad er ægte wasabiWasabi er en flerårig plante. Planten hører til kålfamilien Brassicaceae/Cruciferae. Slægten Wasabia består af to arter, hvoraf Wasabia japonica er kultiveret.

Læs mere...

Om wasabiDer bliver efterhånden spist massevis af sushi i Danmark. De små dekorative retter med ris, fisk, tang eller kød er støt og roligt ved at erobre en plads i danskernes madglade hjerter.

Læs mere...

Søg - Wasabi og Sushi

Se.. Web-TV!