wasabi i vandI Japan imødekommes wasabiens krav ved, at man bygger ”vandbede” – terrasser eller hylder.

I Japan har landmænd igennem generationer ryddet tæt skov, gravet i den stenede jord som dækkede bjergene, drevet kiler ind i klipperne for at bryde byggesten, båret sten fra bjergskråningerne og har brugt stenene til at konstruere bassiner – ”hylder” - på de stejle skråninger.

Hylderne kan være op til 1 meter dybe, og består af sten og grus gradueret efter størrelse fra meget store sten i bunden og sand i toppen. Selv i dag, kræver vedligeholdelsen og reparationer af bassinerne, at wasabi-gartnerne mestrer det nødvendige stenhugger-håndværk. Kilerne er ganske vist erstattet af store boremaskiner, men da disse boremaskiner vejer tæt på tyve kg, er det endnu i dag et hårdt arbejde at vedligeholde et wasabifelt.

I ”de nye wasabi-lande”, eksperimenteres der med at ”efterligne” det japanske vand-terrassesystem i væksthuset. Der findes mange forskellige måder at løse opgaven på. De vigtige punkter er her:

Der skal skabes en kontinuerlig strøm af koldt, rent vand med et højt iltindhold. Lufttemperatur, vandtemperatur og pH-værdi er også afgørende faktorer for et godt udbytte.

Luft temperaturen (målt 2 meter over planterne) bør være mellem 8 til 18 ° C. Når lufttemperaturen overstiger 27-28 ° C, vil wasabi-planterne ofte blive inficeret med blødrod. Lufttemperaturer under 7-8 ° C kan bremse eller stoppe plantevæksten. Ved minus 2,5 ° C, begynder planterne at fryse, og kan blive beskadiget.

Vandtemperaturen er en af de mest kritiske faktorer, når der dyrkes Wasabi i et semi-akvatiske system. Den ideelle vandtemperatur er 12 til 15 ° C – altså den samme som den ideelle luft-temperatur omkring planterne. Når vandtemperaturen overstiger dette punkt, vil iltindholdet i vandet falde og planternes vækst være hæmmet. Ilt niveauet i vandet skal være højt.

 

PH i vand i en semi-akvatiske system bør være nær neutral eller let sur (6,0 til 7,0 pH).

Overordnet kategori: Wasabi

nigirisushiNigiri sushi er populær sushi-type. "Nigiri" betyder knytnæve - altså er en nigiri en lille håndfuld ris.

Læs mere...

Hosomaki-rMaki sushi findes i forskellige varianter. Størrelsen kan variere. Den mest almindelige form er hosomaki.

Læs mere...

sushifutumaki_rTykkere Maki kaldes futomaki. Futomaki kan være fire centimeter i diameter eller mere.

Læs mere...

YanagiI Japan er knivsmede-håndværket en kunstart. Der findes flere forskellige typer af knive, der anvendes til at lave sushi med. Hver af knivene er udformet på en måde, der gør dem særligt egnede til en bestemt type skæring. Der er ligefrem knive, som er skabt til enkelte fiskearter.

Læs mere...

spisesushiHvis du nu har lagt en masse arbejde i at forberede sushi, eller hvis du spiser sushi på restaurant hvor kokken har lagt al sin faglige kunnen i præsentere sine gæster for sushi af høj kvalitet, er det en rigtig god ide at følge nogle få råd om, hvordan man spiser sushi

Læs mere...

Sushibog på dansk Der er ingen tvivl om, at Danmarks Sushi-BOG er Ole G. Mouritsens ”Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed ” fra 2006 ! Ole G. Mouritsen
Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
Pris: 299,00 kr.

Læs mere...

Læs om Sushi ingredienser

sushiris_rAt få lavet gode sushi ris kræver noget omhyggelighed.

Risene skal nemlig være (meget) klistrede. Ellers vil man ikke være i stand til at lave Nigiri Sushi).

Men samtidig må risene ikke blive for bløde. Man skal jo ikke lave risengrød – men sushi.

Læs mere...

nori-rNori – tang – er én af de faste ingredienser i flere slags sushi. Nori kan købes enten i rå eller ristet form. Hvis man køber det i rå form, skal det ristes inden brug. Nori er sprødt og har en salt smag. 

Læs mere...

ginger-rMan vil altid få serveret gari som tilbehør til sushi.

Gari er syltede skiver af ingefær, der er skåret meget tyndt.

Læs mere...

Søg - Wasabi og Sushi

Se.. Web-TV!