Mandag, Juli 28, 2014

PinotNoir-r”Hvilken vin skal man servere til sushi?” Dét spørgsmål har vi stillet os selv på Wasabi ´n´Sushi-redaktionen. Vi har læst, vi har talt med mennesker fra restaurations- og vinbranchen. Og så – ikke mindst - har vi smagt os frem.

Der er ikke noget ”Man plejer …”

Der er noget meget befriende ved spørgsmålet om, hvilken vin man skal drikke til sushi. Svaret er nemlig ikke givet på forhånd. Der er ikke noget, der hedder: ”Man plejer…”, for sushi er et forholdsvis nyt fænomen i Vesten.

De fleste af de klassiske sammensætninger af vin og mad har jo udviklet sig over lang tid. Der er som regel tale om, at lokale vine er blevet udviklet til lokale retter. Af samme grund kunne man måske forvente, at det er risvin –sake -, som er det oplagte akkompagnement til sushi. Men, det hersker der delte meninger om. I Japan er det meget almindeligt at bestille øl til sin sushi, men bestemt også sake.

Wasabi´n´Sushi har et sake-tema på vej. Det kommer i løbet af december.

 Forskellige vine til forskellige sushi

Annonce

De gastronomisk sagkyndige er ikke ligefrem enige, når de giver råd om vin og sushi. Det viser vel bare, at det i virkeligheden er den individuelle smag, det kommer an på.

Men noget kan de da blive enige om. Det er for eksempel almindeligt accepteret, at nogle røde vine (især Pinot Noir) går udmærket sammen med (nogle slags) fisk.

Næsten alle anbefaler, at man holder sig væk fra tunge ”træ-smagende” og tanninrige vine. Én gammel regel synes stadig at være gældende, når det drejer sig om sushi: Champagne kan man drikke til alt!

Vores generelle anbefaling går ud på, at man vælger vin efter, hvilke sushi man vil spise. Det lyder måske lidt ”let at sige”. Hvis man nu gerne vil have et udvalg af sushi, skal man så købe tre-fem flasker vin til? Nej, naturligvis ikke, men ligesom man til mange andre menuer vil servere en hvid og en rød vin, så kan man på samme måde vælge to flasker vin, som matcher de to slags sushi, som man især godt kan li.

 Wasabi udråbt til ”vin-dræber”

Den kendte vin-guru Oz Clarke (Bl.a. kendt fra TV-programmer om vin sammen med Top Gear-værten James May) skriver, at wasabi er en vin-dræber! Og, det er rigtigt at wasabi kan overdøve enhver vin, hvis det bare drejer sig om at dynge så meget wasabi i sojaen som muligt. Men, spiser man wasabi og soja til sin sushi i fornuftige mængder, kan flere vine sagtens overleve mødet med wasabien. Ikke så få fagfolk anbefaler krydrede vine som Gewürztraminer og Viognier som drikke, der kan hamle op med wasabien.

 WnS´s Vinanbefalinger til nogle almindeligt udbredte typer sushi

Tun (Maguro). Her anbefaler vil Wasabi´n´Sushi anbefale en Pinot Noir. Det er jo almindeligt accepteret, at Pinot Noir generelt går godt til fisk. Er man til hvidvin, er Chardonnay (uden smag af ”træ” (altså ”unoaked” eller ”unwooded”) eller Pinot Blanc gode bud.

Laks (Sake). Her er WnS begejstret for en tør Riesling (gerne tysk). Vil man meget gerne drikke rødvin til sushien, kan man vælge en blød, frugtagtig Pinot Noir (Bourgogne eller Beaujolais).

Hamachi
WnS anbefaler bløde, tørre hvidvine som Chardonnay eller Pinot Blanc. Igen gælder, at Chardonnay´en ikke må smage af træ efter fadlagring.

Rogn (Ikura –lakserogn og tobiko – flyvefisk rogn) 
Her er en tør Rose (Grenache) eller en tør Riesling på sin plads.

Yderligere hints: Politikens vinanmelder Henrik Steen Andersen anbefaler Fino Sherry til sushi.

Overordnet kategori: Sushi drikkevarer

Læs om Sushi

nigirisushiNigiri sushi er populær sushi-type. "Nigiri" betyder knytnæve - altså er en nigiri en lille håndfuld ris.

Læs mere...

Hosomaki-rMaki sushi findes i forskellige varianter. Størrelsen kan variere. Den mest almindelige form er hosomaki.

Læs mere...

sushifutumaki_rTykkere Maki kaldes futomaki. Futomaki kan være fire centimeter i diameter eller mere.

Læs mere...

TemakiTemaki er en sushirulle som har form som en kegle.

 

 

Læs mere...

Læs om Sushi Universet

YanagiI Japan er knivsmede-håndværket en kunstart. Der findes flere forskellige typer af knive, der anvendes til at lave sushi med. Hver af knivene er udformet på en måde, der gør dem særligt egnede til en bestemt type skæring. Der er ligefrem knive, som er skabt til enkelte fiskearter.

Læs mere...

spisesushiHvis du nu har lagt en masse arbejde i at forberede sushi, eller hvis du spiser sushi på restaurant hvor kokken har lagt al sin faglige kunnen i præsentere sine gæster for sushi af høj kvalitet, er det en rigtig god ide at følge nogle få råd om, hvordan man spiser sushi

Læs mere...

Sushibog på dansk Der er ingen tvivl om, at Danmarks Sushi-BOG er Ole G. Mouritsens ”Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed ” fra 2006 ! Ole G. Mouritsen
Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
Pris: 299,00 kr.

Læs mere...

sushiring

Japanerne kan da også regne ud, hvad man sådan lige kan komme til at stå og mangle...

Havde det ikke været for dem, var sushi–køkkenuret aldrig blevet udviklet. Det ville sikkert heller ikke have været muligt at give sin elskede en sushi-ring, et sushi-halssmykke eller sushi-øreringe. Læs mere...

Læs om Sushi ingredienser

sushiris_rAt få lavet gode sushi ris kræver noget omhyggelighed.

Risene skal nemlig være (meget) klistrede. Ellers vil man ikke være i stand til at lave Nigiri Sushi).

Men samtidig må risene ikke blive for bløde. Man skal jo ikke lave risengrød – men sushi.

Læs mere...

nori-rNori – tang – er én af de faste ingredienser i flere slags sushi. Nori kan købes enten i rå eller ristet form. Hvis man køber det i rå form, skal det ristes inden brug. Nori er sprødt og har en salt smag. 

Læs mere...

ginger-rMan vil altid få serveret gari som tilbehør til sushi.

Gari er syltede skiver af ingefær, der er skåret meget tyndt.

Læs mere...

Japanese rice vinegarJapansk risvin eddike (Kaldet yone-su eller kome-su) er meget mild og blød og spænder i farve fra farveløs til lysegul.

 

Læs mere...

Søg - Wasabi og Sushi

Se.. Web-TV!

@ Nyhedsbrev

- fra Sushi-Universet!


* udfyldes
 

Login på din konto ...



For at få fuldt udbytte af Wasabi´n´Sushi, skal du være registreret bruger. Det er ganske let og kræver blot, at du udfylder med navn, brugernavn og email. Alle registrerede brugere modtager også vores nyhedsmail. Nyhedsbrevet udkommer når vi synes, at vi har nogle nyheder, som er værd at ”forstyrre” dig med.